Dárky pro ženy - kosmetika, šperky, zážitky
 

Udělejte radost skvělými chutěmi španělské kuchyně

S nostalgií vzpomínáte na loňskou dovolenou ve Španělsku a rádi byste si tamější pochoutky ukuchtili také ve Vaší domácí kuchyni?

Z podpokličky španělské gastronomie

Španělská kuchyně je harmonií mnoha různých chutí. To je dáno především její bohatou historií španělských potravin. Španělská kuchyně je významně ovlivněna stravováním Arabů a Židů. Právě tyto kultury žili na Pyrenejském poloostrově ve středověku. Opomenout však nelze ani kulinářské umění „nového světa“. Španělsko totiž jako jedna z prvních zemí začala na začátku novověku kolonizovat nová doposud neobjevená území. Z geografického hlediska měla na španělskou gastronomii vliv rovněž francouzská kuchyně. Ve Španělsku můžete ochutnat, jak jídla, která jsou charakteristická pro celou zemi, tak pouze pro určitý region. Během přípravy španělských pokrmů se stejně jako v řadě jiných příměstských států neobejdete bez olivového oleje. O něm více také zde www.bassta.cz/produkty/. Možná bude pro někoho překvapením, že právě Španělsko je považováno za největšího producenta i konzumenta olivového oleje na světě. K typickým ingrediencím patří na dále česnek, cibule, rajčata a papriky. Nikoho proto nepřekvapí, že se velké oblibě ve Španělsku těší zeleninové saláty. Vlivem Arabů se do španělské kuchyně dostalo používání šafránu a římského kmínu. Jako sladidlo se nejčastěji používá med. 

Co ochutnat ze španělské gastronomie?

Mlsné jazýčky se budou jen sbíhat při ochutnávání sušené šunky zvané jamón serrano. Tato proslulá šunka se vyrábí z nohy zabitého prasete. Ta se nejprve nechá několik dní naložená v mořské soli, poté se sůl odstraní a šunka se pověsí na místo s předepsanou teplotou a vlhkostí, aby dozrála. Šunka se zpravidla nechává sušit až dva roky. Dalším proslulým španělským pokrmem je paella. Jídlo připravené z rýže, masa, mořských plodů a zeleniny je považováno za národní delikatesu a to i přesto, že se v jednotlivých regionech připravuje různými způsoby. Velmi osvěžujícím dojmem působí hustá studená polévka připravená z rajčat zvaná gaspacho.

Diskuze k článku

Téma Počet odpovědí Uživatel Datum vložení
číst vše Nový příspěvek

20. 08. 2020